Ugrás a fő tartalomra

2700 Cegléd, Malom tér 3.


+36-53-789-934

Széchenyi 2020

Hírek


2024. márc. 6.
IKK

    Minden magyar érettségi azonos értékű

    A bizonyítványok az uniós elvárásoknak is megfelelnek

    Minden magyar érettségi azonos értékű

    Az érettségi vizsgák 1998 óta egységes szabályozás szerint és azonos követelményekkel kerülnek megszervezésre és lebonyolításra minden középiskolában. A négy kötelező érettségi vizsgatárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) tartalma, vizsgaidőpontja és értékelése azonos, függetlenül attól, hogy a tanulók az érettségi vizsgájukat Magyarország melyik településén és melyik középiskolájában teszik. Az ötödik választott kötelező vizsgatárgy (ill. szakképzésben szakmai vizsga) tartalma, értékelése szintén azonos, vizsganapjaik országosan egységesen kerülnek meghatározásra.

    A technikumban megszerzett érettségi előnyt jelenthet a felsőfokú felvételin is. Ebben az iskolatípusban a kötelező érettségi tárgyak oktatása a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban történik, és a diákok tanulmányaik végén egyidejűleg szereznek szakképzettséget és érettségit. Ehhez a megújult szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, és a technikusi oklevél a felvételi pontszámításban is figyelembe vehető. A legalább jó (4) minősítésű szakmai vizsgát tett jelentkezők a technikumban szerzett szakképzettségüknek megfelelő szakirányú továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsga eredményének négyszerezésével történjen. Így a vizsga eredményétől függően ezzel akár 400 pontot is szerezhetnek a felvételi eljárásban.  

    Az új szabályozás értelmében a szakképzés ötödik évében kiváló eredményt elérő diákok akár előzetes hallgatói jogviszonyt is kaphatnak attól a felsőoktatási intézménytől, amelyikkel képzési együttműködésük van, megkönnyítve ezzel az egyetemre való bejutást. A két éve indult okleveles technikusképzés előnye pedig, hogy az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén a felsőfokú tanulmányokba akár 30 kreditpont is beszámítható.

    Összességében tehát 25 éve nincs semmilyen lényegi különbség a gimnáziumi és a szakképző intézményi érettségi vizsga között, az 1998 után bármely oktatási intézményben letett érettségi vizsgák, az azonos követelményeik és a vonatkozó jogszabályi előírások alapján is azonos értékűek.

     

    Forrás: KIM

    Képillusztráció: Shutterstock 

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Fegyverropogástól volt hangos Szolnok

    Fegyverropogástól volt hangos Szolnok

    2024. március 02-én, a Szolnoki Kossuth téren vette kezdetét az 1849. március 5-én történt Szolnoki csata hagyományőrzők általi „újra játszása”.

    2024. márc. 12.
    Intézmény
    A Nagykátai Tüzércsapat kiállítás megnyitóján jártunk

    A Nagykátai Tüzércsapat kiállítás megnyitóján jártunk

    2024. március 01-én 18:00 órakor kezdődött a Nagykátai Hagyományőrző Tüzércsapat kiállításának megnyitója, melynek helyszíneként a Nagykátai Városi Könyvtár kupolaterme szolgált.

    2024. márc. 12.
    Intézmény
    Online is elérhetőek az IKK kiadványai

    Online is elérhetőek az IKK kiadványai

    Segítünk, hogy átlásd a szakképzés lehetőségeit

    2024. márc. 8.
    IKK


    KIMIKK
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Ceglédi Szakképzési Centrum

        2700 Cegléd, Malom tér 3.

      • Telefon: +36-53-789-934

        E-mail: ugyfelszolgalat@ceglediszc.hu

        OM azonosító: 203068


      2024Ceglédi Szakképzési Centrum