Ugrás a fő tartalomra

2700 Cegléd, Malom tér 3.


+36-53-789-934

Széchenyi 2020

Hírek


2024. márc. 6.
IKK

    Minden magyar érettségi azonos értékű

    A bizonyítványok az uniós elvárásoknak is megfelelnek

    Minden magyar érettségi azonos értékű

    Az érettségi vizsgák 1998 óta egységes szabályozás szerint és azonos követelményekkel kerülnek megszervezésre és lebonyolításra minden középiskolában. A négy kötelező érettségi vizsgatárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) tartalma, vizsgaidőpontja és értékelése azonos, függetlenül attól, hogy a tanulók az érettségi vizsgájukat Magyarország melyik településén és melyik középiskolájában teszik. Az ötödik választott kötelező vizsgatárgy (ill. szakképzésben szakmai vizsga) tartalma, értékelése szintén azonos, vizsganapjaik országosan egységesen kerülnek meghatározásra.

    A technikumban megszerzett érettségi előnyt jelenthet a felsőfokú felvételin is. Ebben az iskolatípusban a kötelező érettségi tárgyak oktatása a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban történik, és a diákok tanulmányaik végén egyidejűleg szereznek szakképzettséget és érettségit. Ehhez a megújult szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, és a technikusi oklevél a felvételi pontszámításban is figyelembe vehető. A legalább jó (4) minősítésű szakmai vizsgát tett jelentkezők a technikumban szerzett szakképzettségüknek megfelelő szakirányú továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsga eredményének négyszerezésével történjen. Így a vizsga eredményétől függően ezzel akár 400 pontot is szerezhetnek a felvételi eljárásban.  

    Az új szabályozás értelmében a szakképzés ötödik évében kiváló eredményt elérő diákok akár előzetes hallgatói jogviszonyt is kaphatnak attól a felsőoktatási intézménytől, amelyikkel képzési együttműködésük van, megkönnyítve ezzel az egyetemre való bejutást. A két éve indult okleveles technikusképzés előnye pedig, hogy az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén a felsőfokú tanulmányokba akár 30 kreditpont is beszámítható.

    Összességében tehát 25 éve nincs semmilyen lényegi különbség a gimnáziumi és a szakképző intézményi érettségi vizsga között, az 1998 után bármely oktatási intézményben letett érettségi vizsgák, az azonos követelményeik és a vonatkozó jogszabályi előírások alapján is azonos értékűek.

     

    Forrás: KIM

    Képillusztráció: Shutterstock 

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Pályázati felhívás iskolai büfé üzemeltetésére

    Pályázati felhívás iskolai büfé üzemeltetésére

    A Ceglédi Szakképzési Centrum nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet a Ceglédi SzC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző iskolában büfé helyiség üzemeltetésének céljára.

    2024. jún. 7.
    Cegledi SZC
    OTP Fáy András Alapítvány szakmai kirándulás

    OTP Fáy András Alapítvány szakmai kirándulás

    Május 29-én a Az Unghváry 9. c osztály szakmai kirándulás keretén belül A gazdasági körforgás c. tréningen vett részt, amelyet az OTP Fáy András Alapítvány szervezett.

    2024. máj. 30.
    Intézmény
    TeSzedd

    TeSzedd

    Lehet, hogy a mások szemete, de a mi életterünk Ennek a gondolatnak a szellemében csatlakozott Nagykátai iskolánk 2024-ben is a „TeSzedd!

    2024. máj. 8.
    Intézmény


    KIMIKK
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Ceglédi Szakképzési Centrum

        2700 Cegléd, Malom tér 3.

      • Telefon: +36-53-789-934

        E-mail: ugyfelszolgalat@ceglediszc.hu

        OM azonosító: 203068


      2024Ceglédi Szakképzési Centrum