Ugrás a fő tartalomra

2700 Cegléd, Malom tér 3.


+36-53-789-934

Széchenyi 2020

Hírek


2024. szept. 1.
Intézmény

    Szakmai látogatás az MNB logisztikai központjában

    A közgazdasági munkaközösség az MNB logisztikai központjában járt.

    Szakmai látogatás az MNB logisztikai központjában

    A közgazdasági munkaközösség tagjai Sütő Ágnes jóvoltából, aki iskolánk volt tanulója, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkárhelyettese és a Magyar Marketing Szövetség alelnöke, 2024. augusztus 28-án szakmai látogatáson vehetett részt a Magyar Nemzeti Bank Készpénzlogisztikai Központjában.

    Érdekes volt látni a nagymennyiségű készpénz bevételezését, számlálását, a sérült bankjegyek megsemmisítését és a kiadást.

    Az MNB Logisztikai Központja ügyfeleit a lehető legmagasabb biztonsági követelmények mellett, erre kialakított zárt zsilipekben fogadja. A készpénz átvétele és kiadása szintén zárt, konténeres rendszerben, sztenderdizált egységekben, vonalkód-leolvasással történik. Fontos, hogy az itt üzemelő, a működést támogató informatikai rendszerek teljes egészében lehetővé teszik a papírmentesen dokumentált üzemmenetet. Ügyfeleik – vagyis a bankok és megbízottjaik a készpénzlogisztikai szolgáltatók – számára saját informatikai elszámolási rendszert működtetnek, ahol csak a megfelelő jogosultságokkal lehet tranzakciót kezdeményezni. Az értéktárolásra szolgáló, magasraktári rendszer szerint kialakított trezorban a forgalmazásra is használt bankjegyekkel telt konténerek felbontás nélkül elhelyezhetők. A tárolt készpénzállomány vonalkódolvasással is számba vehető. Az értékek szállítása önjáró, a számítástechnikai rendszerben indított parancsokkal vezérelt targoncákkal történik, a biztonságot, minden munkafolyamatra részletesen kiterjedő, modern kamerarendszer is biztosítja.

    A biztonsági feltételek tekintetében lényeges szempont, hogy a Logisztikai Központban zajló munkafolyamatok legnagyobb része esetében emberi kéz érintése nélkül történik a készpénzes operáció.

    A bankjegyfeldolgozó részleg az egyetlen olyan helyszín, ahol a készpénz nap, mint nap „láthatóvá válik”. Itt két, erre a célra kialakított gépteremben az elérhető legkorszerűbb technológiai megoldások alkalmazásával évente mintegy 220 millió darab bankjegy egyenkénti vizsgálata történik. E bankjegyvizsgálat, vagyis feldolgozás teljes egészében nagy teljesítményű gépekkel valósul meg. A gépek összeköttetésben állnak a központban működő informatikai nyilvántartó rendszerrel, ezáltal a készpénzállomány ellenőrzése is minden pillanatban biztosítható. Fentieknek is köszönhetően a központ 2008-as indulása óta saját, készpénzzel összefüggő rendkívüli esemény nem történt.

    Egy sikeres innováció – a Magyar Nemzeti Bank Logisztikai Központja - IssuuIndex - Gazdaság - Soroksári űrállomás rejti a nemzeti vagyontEltűnt 270 milliárd forint készpénz Magyarországról, de ennek egyelőre  senki sem örülhet - Világgazdaság

    (forrás: https://issuu.com/jegybank/docs/75_eves_forint/s/13106185)

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Tanév rendje

    Tanév rendje

    Megjelent a 2024/2025-ös szakképzési tanév rendje

    2024. aug. 28.
    IKK
    Tanév rendje a 2024/25-ös tanévben

    Tanév rendje a 2024/25-ös tanévben

    Nyilvánosságra hozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium a 2024/25-ös szakképzési tanév rendjét.

    2024. aug. 28.
    Cegledi SZC
    In memoriam Vigh Ferenc

    In memoriam Vigh Ferenc

    In memoriam Vigh Ferenc

    2024. aug. 22.
    Intézmény


    KIMIKK
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Ceglédi Szakképzési Centrum

        2700 Cegléd, Malom tér 3.

      • Telefon: +36-53-789-934

        E-mail: ugyfelszolgalat@ceglediszc.hu

        OM azonosító: 203068


      2024Ceglédi Szakképzési Centrum