Ugrás a fő tartalomra

2700 Cegléd, Malom tér 3.


+36-53-789-934

Széchenyi 2020

Hírek


2024. márc. 12.
Intézmény

  Fegyverropogástól volt hangos Szolnok

  2024. március 02-én, a Szolnoki Kossuth téren vette kezdetét az 1849. március 5-én történt Szolnoki csata hagyományőrzők általi „újra játszása”.

  Fegyverropogástól volt hangos Szolnok

  Fegyverropogástól volt hangos Szolnok


  2024. március 02-én, a Szolnoki Kossuth téren vette kezdetét az 1849. március 5-én történt  Szolnoki csata hagyományőrzők általi „újra játszása”. A csatát kora délután koszorúzások előzték meg, de a fő látnivaló a 15:30-kor kezdődő csata volt.

  A csatát a sok ezer néző számára a több, mint kétszáz, belföldről és Lengyelországból érkezett hagyományőrző elevenítette fel. Érkeztek hagyományőrzők többek között Szegedről, Kecskemétről, Budapestről, és e jeles eseményen részt vett a Nagykátai Hagyományőrző Tüzércsapat is. Iskolánkat a tüzércsapat ifjú tagjai képviselték. Nevezetesen: Stary Nikolett,Nagy-Juhák Andrea, Horváth Zoltán.

  Az évente megismétlődő napot a hagyományőrzők korhű hadiöltözékeiben történő felsorakozása, majd a Szolnoki Légierő Zenekara nyitotta meg. A narrátor részletesen ismertette a honvéd tüzérek, és az osztrák sereg öltözékét, fegyverzeteit és felszereléseit, valamint elmondta a csata lefolyásának menetét.

  A látványosság kiemelkedő alakjai többek között a honvéd huszárok, és az osztrák dragonyosok voltak, akik a csatát lovaikon ülve vívták meg. A korabeli, elöltöltős puskák és ágyúk hatalmas durranásai jelezték, hogy a csata elkezdődött. A honvéd tüzérek folyamatosan szorították ki az osztrák hadsereg katonáit. Mindezt a lőfegyverekkel folytatott folyamatos tüzeléssel, és a gyalogosok rohamaival biztosították. A csata végére a honvéd tüzérek és huszárok magabiztos győzelmet arattak az osztrák haderő felett.

  Lássuk, hogy ezt az egyik tanulónk hogyan élte meg:
  „A Szolnoki csata nagyon élvezetes volt. Jó volt látni az akkori fegyvereket, ágyúkat és ruhákat is. Öröm volt látni, hogy vannak olyan gyerekek és felnőttek, akiket érdekel a múlt. Sok érdekesség hangzott el a csata részleteiről is.”
  A Szolnoki csatát megtekintő fiatal hagyományőrzőinket lenyűgözték a látottak. Örömteli érzés volt a megemlékezők tömegét látni, és azt, hogy a csata végén hatalmas tapsviharral köszönték meg a hagyományőrzők bemutatóját. Ezáltal emlékeztek azokra, akik annak idején életüket adták a szabadságunkért. 

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  A Nagykátai Tüzércsapat kiállítás megnyitóján jártunk

  A Nagykátai Tüzércsapat kiállítás megnyitóján jártunk

  2024. március 01-én 18:00 órakor kezdődött a Nagykátai Hagyományőrző Tüzércsapat kiállításának megnyitója, melynek helyszíneként a Nagykátai Városi Könyvtár kupolaterme szolgált.

  2024. márc. 12.
  Intézmény
  Online is elérhetőek az IKK kiadványai

  Online is elérhetőek az IKK kiadványai

  Segítünk, hogy átlásd a szakképzés lehetőségeit

  2024. márc. 8.
  IKK
  Minden magyar érettségi azonos értékű

  Minden magyar érettségi azonos értékű

  A bizonyítványok az uniós elvárásoknak is megfelelnek

  2024. márc. 6.
  IKK


  KIMIKK
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Ceglédi Szakképzési Centrum

    2700 Cegléd, Malom tér 3.

   • Telefon: +36-53-789-934

    E-mail: ugyfelszolgalat@ceglediszc.hu

    OM azonosító: 203068


   2024Ceglédi Szakképzési Centrum