Ugrás a fő tartalomra

2700 Cegléd, Malom tér 3.


+36-53-789-934

Széchenyi 2020

Hírek


2024. márc. 12.
Intézmény

    Fegyverropogástól volt hangos Szolnok

    2024. március 02-én, a Szolnoki Kossuth téren vette kezdetét az 1849. március 5-én történt Szolnoki csata hagyományőrzők általi „újra játszása”.

    Fegyverropogástól volt hangos Szolnok

    Fegyverropogástól volt hangos Szolnok


    2024. március 02-én, a Szolnoki Kossuth téren vette kezdetét az 1849. március 5-én történt  Szolnoki csata hagyományőrzők általi „újra játszása”. A csatát kora délután koszorúzások előzték meg, de a fő látnivaló a 15:30-kor kezdődő csata volt.

    A csatát a sok ezer néző számára a több, mint kétszáz, belföldről és Lengyelországból érkezett hagyományőrző elevenítette fel. Érkeztek hagyományőrzők többek között Szegedről, Kecskemétről, Budapestről, és e jeles eseményen részt vett a Nagykátai Hagyományőrző Tüzércsapat is. Iskolánkat a tüzércsapat ifjú tagjai képviselték. Nevezetesen: Stary Nikolett,Nagy-Juhák Andrea, Horváth Zoltán.

    Az évente megismétlődő napot a hagyományőrzők korhű hadiöltözékeiben történő felsorakozása, majd a Szolnoki Légierő Zenekara nyitotta meg. A narrátor részletesen ismertette a honvéd tüzérek, és az osztrák sereg öltözékét, fegyverzeteit és felszereléseit, valamint elmondta a csata lefolyásának menetét.

    A látványosság kiemelkedő alakjai többek között a honvéd huszárok, és az osztrák dragonyosok voltak, akik a csatát lovaikon ülve vívták meg. A korabeli, elöltöltős puskák és ágyúk hatalmas durranásai jelezték, hogy a csata elkezdődött. A honvéd tüzérek folyamatosan szorították ki az osztrák hadsereg katonáit. Mindezt a lőfegyverekkel folytatott folyamatos tüzeléssel, és a gyalogosok rohamaival biztosították. A csata végére a honvéd tüzérek és huszárok magabiztos győzelmet arattak az osztrák haderő felett.

    Lássuk, hogy ezt az egyik tanulónk hogyan élte meg:
    „A Szolnoki csata nagyon élvezetes volt. Jó volt látni az akkori fegyvereket, ágyúkat és ruhákat is. Öröm volt látni, hogy vannak olyan gyerekek és felnőttek, akiket érdekel a múlt. Sok érdekesség hangzott el a csata részleteiről is.”
    A Szolnoki csatát megtekintő fiatal hagyományőrzőinket lenyűgözték a látottak. Örömteli érzés volt a megemlékezők tömegét látni, és azt, hogy a csata végén hatalmas tapsviharral köszönték meg a hagyományőrzők bemutatóját. Ezáltal emlékeztek azokra, akik annak idején életüket adták a szabadságunkért. 

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Pályázati felhívás iskolai büfé üzemeltetésére

    Pályázati felhívás iskolai büfé üzemeltetésére

    A Ceglédi Szakképzési Centrum nyilvános, egyfordulós pályázatot hirdet a Ceglédi SzC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző iskolában büfé helyiség üzemeltetésének céljára.

    2024. jún. 7.
    Cegledi SZC
    OTP Fáy András Alapítvány szakmai kirándulás

    OTP Fáy András Alapítvány szakmai kirándulás

    Május 29-én a Az Unghváry 9. c osztály szakmai kirándulás keretén belül A gazdasági körforgás c. tréningen vett részt, amelyet az OTP Fáy András Alapítvány szervezett.

    2024. máj. 30.
    Intézmény
    TeSzedd

    TeSzedd

    Lehet, hogy a mások szemete, de a mi életterünk Ennek a gondolatnak a szellemében csatlakozott Nagykátai iskolánk 2024-ben is a „TeSzedd!

    2024. máj. 8.
    Intézmény


    KIMIKK
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Ceglédi Szakképzési Centrum

        2700 Cegléd, Malom tér 3.

      • Telefon: +36-53-789-934

        E-mail: ugyfelszolgalat@ceglediszc.hu

        OM azonosító: 203068


      2024Ceglédi Szakképzési Centrum