
Cukrász
Szakma leírás
A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.
A szakképzettséggel rendelkező:
– felveszi a megrendeléseket;
– kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
– kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló mennyiségeket;
– elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
– munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
– sütési és főzési műveleteket végez;
– kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
– az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
– alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
– fagylaltokat főz és fagyaszt;
– csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.
Iskolák, ahol megtalálható:
Ceglédi SZC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola