A gyakorlati képzésben részt vevő külső képzőhelyek és szervezetek számára immár harmadik alkalommal rendeztük meg információs napunkat hagyományainkhoz híven a Ceglédi SZC Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Az idei évben új megközelítésben kezdtük el a szervezést, melynek célja, hogy a résztvevők több nézőpontból ismerjék meg a gyakorlati képzés aktuális helyzetét, feladatait, problémáit. A tematikus előadások helyett, a képzésben résztvevők számára biztosítottunk lehetőséget arra, hogy ismertessék saját nézőpontjukból a duális szakképzés jelenlegi helyzetét.

A rendezvényen a házigazda Ceglédi SzC Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tagintézmény-vezetője, Fernengel Katalin, szakmai helyettese Illés Zoltán mellett részt vett a Ceglédi Szakképzési Centrum főigazgatója Buncsák Gábor, jogi referense Dr. Ferenci Norbert is. A vendégek között jelen voltak a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara, a Cegléd és Térsége Ipartestület, a CEVASZ Cegléd és Térsége Vállalkozóinak Szervezete, az iskoláinkkal kapcsolatban álló külső képzőhelyek képviselői, oktatói.

Fernengel Katalin (Ceglédi SZC Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, tagintézmény-vezető): “Muszáj együttműködnünk, hiszen rengeteg olyan dolog van, amit tisztáznunk kell. Meg kell vitatnunk azt, hogy mi az egymással szembeni elvárásaink, mik azok a pontok, ahol még szorosabbra kell fognunk az együttműködést, és hol tudnánk javítani a duális képzés rendszerében. Vannak nagyon jó tapasztalataink is, hiszen a tavalyi tanév folyamán két ipari gépész tanulónk, akik a Ferzol Kft-nél teljesítették a gyakorlati oktatási részt, az SZKTV verseny országos döntőjében az első és a második helyezést is elhozták.”

Buncsák Gábor (Ceglédi Szakképzési Centrum, főigazgató): “A kétkezi ipari szakmákat végzők esetében sokkal nehezebb megoldani a képzés gyakorlati részét, mint pl. a vendéglátóipari tanulóknál.”