Arcvédő pajzs készítése, egészségügyi dolgozók számára a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben

A koronavírus elleni harc világszerte jelentős erőket mozgatott meg, 3D-nyomtatással foglalkozó csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak.

Sajnos az arcvédő pajzs is hiánycikk a világpiacon. Cseh mintára azonban sikerült olyan védőeszközöket tervezni, majd nyomtatni, amelyek nagyban hozzájárulnak a koronavírus elleni küzdelemhez. Az akció célja az, hogy minél több egészségügyi intézmény rendelkezzen hasonló eszközökkel ezzel elősegítve a biztonságos betegellátást.

A Ceglédi Szakképzési Centrum – Digitális Közösségi Alkotóműhelye helyi szinten a Cegléd, Jászberényi út 2. szám alatt alakult meg még 2019 -ben. A 3D alkotás és nyomtatási technológia kiemelt fontossággal bír az oktatási intézményben. A COVID-19 vírus terjedésének lassítása érdekében a Ceglédi Szakképzési Centrum is csatlakozott egy önkétes kezdeményezéshez miszerint a digitális alkotóműhelyében elhelyezett 3D nyomtatóival az egészségügyi dolgozók számára alkalmas arcvédő pajzsokat készít.

A nyomtatott arcvédő pajzsok több területen is felhasználhatók. Az egészségügyi dolgozóknak, például a szemüveges orvosoknak ez az egyik legideálisabb védőfelszerelés, hiszen számukra a védőszemüveg viselete egyébként problémát okozna.

A fejpánt alapanyagát tekintve PLA műanyagot használtunk, a pajzs részéhez pedig plexi helyett átlátszó fóliát. Az arcvédő könnyen fertőtleníthető ózongenerátorral illetve felületfertőtlenítővel, mely így többszőr használható.

Az eddig elkészült több mint 100 db arcvédő pajzsot a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet egészségügyi dolgozói részére adományozzuk. A pajzsokat Dér Ilona Bobál István vette át és juttatta el a kórház részére, illetve megtekintették, hogyan is készülnek.

A munka nem áll meg, igyekszünk még több arcvédőt készíteni, többek között a mentőállomás alkalmazottainak is. A jó gyakorlatot megosztva az országban a digitális közösségi alkotóműhelyek már több ezer db arcvédő pajzsot készítettek.