Vendégtéri szaktechnikus

Szakma leírás

A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak.

 

Kompetenciaelvárás:

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködőképesség.

 

A szakképzettséggel rendelkező:

– alkalmazza a működési szabályokat;

– üzleti levelezést folytat;

– kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;

– figyelemmel kíséri az árukészletet;

– megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;

– kapcsolatot tart a szállítókkal;

– figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;

– biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;

– kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;

– ajánlatot készít megrendelők részére;

– rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;

– áruk beszerzése és árképzés;

– nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;

– tárgyal az ügyfelekkel;

– kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;

– nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.

 

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.

 

Iskolák, ahol megtalálható:

Ceglédi SZC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
Ceglédi SZC Szterényi József Technikum és Szakképző Iskola