Szakács

Szakma leírás

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.

 

Kompetenciaelvárás:

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

 

A szakképzettséggel rendelkező:

– a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;

– előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;

– árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;

– betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;

– anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;

– a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;

– képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

 

Iskolák, ahol megtalálható:

Ceglédi SZC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola