Szakács szaktechnikus

Szakma leírás

A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással. Közép- és felsővezetői feladatokat lát el olyan munkakörökben is, mint például a főszakács helyettes, főszakács, generál főszakács, élelmezésvezető helyettes, élelmezésvezető. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítése mellett kulináris élményt is nyújt. A szakács szaktechnikus a különböző rendezvények fő koordinátora a catering tekintetében. Szaktudásával segíti, irányítja a zökkenőmentes és a vendégek megelégedésére végzett munkát.

 

Kompetenciaelvárás:

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.

 

A szakképzettséggel rendelkező:

– vezetőszakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajtatja a meghatározott feladatokat;

– vezetőszakács pozícióban végrehajtatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat;

– előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;

– árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;

– betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;

– irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;

– megérti és felhasználja a technológiai műveletek leírásait idegen nyelven.

A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.

 

Iskolák, ahol megtalálható:

Ceglédi SZC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola