Cukrász

Szakma leírás

A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

 

A szakképzettséggel rendelkező:

– felveszi a megrendeléseket;

– kiválasztja a szükséges alapanyagokat;

– kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló mennyiségeket;

– elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;

– munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;

– sütési és főzési műveleteket végez;

– kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;

– az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;

– alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;

– fagylaltokat főz és fagyaszt;

– csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.

 

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

 

Iskolák, ahol megtalálható:

Ceglédi SZC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola